Residential Remodels Part 1

/ (1 of 3)
This project is an extensive remodel that includes replacement of the existing pool deck in a new design with elevation changes, design of a natural style water feature, patio cover with outdoor kitchen and fire table, spa with T arbor, landscape lighting, new plant material and pots. The water feature is a pondless waterfall where the water simply re-circulates from end of the stream bed rather than collecting in a pond. The T arbor at the spa adds a visual termination point that interrupts the view to the large backyard. The Blue Cypress on the south fence line and around the spa add unique foliage color and compliment the freeform nature of the pondless waterfall.
/ (1 of 1)
This project is a beautiful remodel that transformed the pool from a rock waterfall to a classic European look with clean lines and definition. The pool deck was replaced with colored concrete and expansion joints on 5’ diagonals. A concrete bench and pillars were added at the west end of the pool and transition into a new cabana whose architecture duplicates the roof line of the residence. Italian Cypress in the raised planter at the pool, mimic the shape of the columns on the cabana.
/ (1 of 4)
A simple remodel modified this front yard from ordinary to eye catching. The addition of Preference roses, a boxwood hedge, and spirals, compliment the architecture and color of the home. The red roses contrast well with the white paint color, and the hedges and topiary forms define the flowerbeds and entryway.
/ (1 of 2)
This front yard had a large lawn that sloped from the top elevation to the city sidewalk. The owners wanted to modify the elevation and add a walkway from the city sidewalk to the front door. A walkway from the driveway to the front door already existed. The addition of a curved retaining wall achieved the goal of leveling the front yard, making it more usable for their children. The brick cap on the wall brings simply repeats the existing brick on the house. The wide entry steps that cut through the retaining wall allow for multiple visitors to access the main walk to the front door. Lights in the wall illuminate the steps for safety. Tree roses frame the steps and add interest. Plants added on the northern exposure of the residence include Daylilies, Coral Bells, Dianthus, Ferns, Hydrangea, Azalea topiaries, and Japanese Maple.
/ (1 of 4)
This was an extremely fun renovation. The project included design of a new pool deck, seat walls, privacy wall, outdoor kitchen with seating, putting green, T arbor, pots and plant material. The owners entertain a lot and wanted a lot of hardscape, seating and entertainment opportunities. The pool deck overflows into the covered patio, outdoor kitchen and uncovered seating space. The concrete seat walls are 18” high, perfect for sitting around the artificial turf putting green. The privacy wall at the north end of the yard screens the pool and spa equipment from view and acts as a sound barrier. The outdoor kitchen was a challenge to design due to the components wanted by the owners-warming drawer, grill, sink, storage space, burners, drawers, and bar seating. The T arbor at the west end of the pool interrupts the expansive view beyond the fence line.
/ (1 of 2)
The original entry steps to this property were poorly designed- they went in two different directions around a central planter, and the planter interfered with the view of the residence. For this remodel, it made more sense to simplify the entry steps and incorporate raised planters to frame the view rather than interrupt it. A landing was added at the street in front of the raised planters for ease of access from vehicles. Four identical raised beds separated by a ground level bed were designed to frame the new colored concrete entry steps. An artificial stone veneer added to the face of the raised beds was repeated at the base of the wood columns on the front porch for continuity of materials. The owners preferred greenery with white for flower coloration, so Iceberg roses, white Dianthus, and cone Privet were used in the planting plan. The Japanese Maples near the residence were preserved and incorporated into the new design.
/ (1 of 9)
This property was a design/build project. I collaborated with the owners on the design and once a basic concept was accepted, I moved on to working with my trusted landscape contractor for implementation. The front and side yard of this property had numerous drainage issues. As a result, we decided it would be best to preserve the existing large trees, but otherwise start over. We re-graded the project site to establish proper surface drainage in conjunction with subsurface PVC drain lines and large catch basins. There were large boulders throughout the landscape. We removed all of the boulders and stockpiled them for re-use. The entry walk from the street to the front door was removed and replaced with a meandering walkway, wider than the original. The large side yard was originally part of the front yard. We enclosed this space with wrought iron and pillars, and installed a basketball court, seating areas, and a play space for small children. There is a turf crete product beneath the turf from the street to the double gates for vehicle access. The artificial stone veneer on the pillars was repeated at the new mailbox, and on the existing pillars at the residence for continuity. Lamp posts and low voltage landscape lighting were added throughout. New flowerbeds and plant material were designed as part of the remodel. AG-1 hybrid Bermuda was used for the turf. The pool scape was remodeled 3 years prior to the front & side yards, with a plan I drew.
/ (1 of 2)
The owner of this property had contracted the demolition of the landscape, preserved the large shade tree, and installed the courtyard wall and courtyard fountain prior to our first meeting. It was really a blank slate. The owner wanted a formal design, with hedges and topiaries, mostly white flowers, but with soft lines and feminine qualities. Unequal curves are designed into the boxwood hedges to soften the lines of the hedge, and add the opportunity for mass plantings of Iceberg Roses. Three white Crape Myrtle trees were added in the parking strip. The cone topiaries centered in boxwood hedged beds, near the city sidewalk, bring some plant elevation to the street and break up the expansive lawn. AG-1 hybrid Bermuda was used for the turf. Foxtail Fern, Carolina Brush Cherry spiral, and Calla Lilies are some of the plants added to the courtyard.
Design by Gershweb Productions
Powered by The Secretary
© 2011 Olsen Landscape Design
1506 North Farris Avenue • Fresno, Ca 93728